! ÜSTÜ KALSIN

OTUZ DÖRT BUÇUK (34.5) - AMACI OLMAYAN BİR BLOG SAYFASI

Pages

FAZLASINI İSTEMİYORUZ ! ÜSTÜ KALSIN ... AZIICCIK SENİ ANLATAN BİR BLOG SAYFASI ...

deniz feneri !!!

2 Comments yazan ve oynayan; fuzuli 06 Ocak 2010 gunlerden; 1/06/2010

Başlığa deniz feneri dedik diye hemen malum deniz feneri derneği hakkında yazacağımı düşünüyorsan yanılıyorsun ey sevgili okur. Hele bir otur, bir soluklan, sakin kafa ile yazıyı bir oku, sonra yine hasbihal ederiz !!

En eski örneği, eski adıyla sigeon yani bugünkü ismi çanakkale-kumkale'de yapılmış (m.ö. 7. yy)  yapılara biz Türkçe'de deniz feneri diyoruz. Amaç, gece seyri yapan gemilere, kıyı ve açık alanlardaki kayalıklar hakkında bilgi vermek, seyir konusunda gemilere yardımcı olmaktır. Çok heybetli, çeşitli mimarilere sahip ama hoş yapılardır. Düzenli aralıklarla saçtıkları ışık demetleri ile dosta güven düşmana korku salarlar : ))

Şuraya gelmek istiyorum sevgili okur. Deniz feneri bir simgedir aynı zamanda. Her birimizin hayatında var olan çeşitli kişi ya da kavramlar, bizlerin deniz fenerleridir. Ayrıca hayatımızın belli dönemlerinde farklı farklı deniz fenerlerimiz vardır tıpkı gemiler gibi. Bir gemi ege denizinde seyrederken farklı deniz fenerlerinden yön alır, akdenizde farklı adriyatik ya da baltık denizinde farklı deniz fenerlerine bakar.

Gemi yaşlandıkça, eskimeye ve paslanmaya başladıkça daha kısa mesafelerde seyretmeye başlar, bu kez sadece o kısa güzergahtaki sayılı deniz fenerleri ile yolunu bulmaya çalışır. İnsan yaşlandığı zaman da aynı olmaz mı peki? Çocukluk yaşlarımızda pek çok deniz fenerimiz olur ama en büyük deniz fenerimiz babamızdır. Delikanlı çağlarımızda dışa açılma isteğimiz artar, uzun güzergahlarda seyretmeye başlarız. Dolayısı ile babamızı hem beğenmeyiz, hem de üstüne yep yeni ve ruh halimize daha uygun fenerler bulmaya çalışırız. Yaş biraz daha ilerledikçe, öz limanımıza dönme isteğimiz artar, asıl deniz fenerimizin eski heybet ve ihtişamı ile yolunuzu aydınlattığını görürsünüz ve tüm uzun seyahatlarinizi yine aynı ve ilk olan limanda sonlandırma kararı alırsınız. 

Daha da zaman ilerler, ben daimi aydınlatıcımı, yol gösterenimi buldum dersin ama bu kez de hayatta var olan bazı gerçeklerle yüzleşmeniz gerektiği karşınıza çıkar. Topraktan geldik toprağa gideceğiz derler ya hani, sizin feneriniz de bir gün söner, bundan sonra yolum hep karanlık kalacak, bir daha zaten yolculuk falan etmem ben dedirtir sizlere. Ama yolculuk devam eder tıpkı hayatın her zaman devam ediyor olması gibi..

Deniz feneri bulmak zordur hayatta.. Elinizdeki deniz fenerlerinin değerini bilin derim ben nacizhane önerim olarak !!

Saygılar...

Etiketler:

2 Responses so far.

  1. Birde koca bir hayatı deniz fenersiz gidipte hayatını kazanana gemielr var.Onlara helal olsun demek istiyorum

  2. şükriye

    amasya
    karaman
    bitlis
    niğde
    kars
    O2K1N

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Powered By Blogger